Dzień czekolady

kw. 17

Dzień czekolady

13 kwietnia w klasztorze Braci franciszkanów ustawiła się długa kolejka. Stali i czekali wszyscy. Dzieci, młodzież i dorośli. Można by zapytać: „za czym kolejka ta stała?”. Ale wiadomość powszechna głosiła: „za czekoladą!”.

Świętowanie zaczęliśmy około godziny 15, kiedy smakosze czekolady po wykupieniu biletu mogli skosztować czekolady w różnych wydaniach. Największą popularnością cieszyła się pomarańczowa fontanna czekoladowa, a po mniej fondue czekoladowe o różnych smakach: limonkowe, białe, mleczne, miodowe, cappuccino… Nie mogło oczywiście zabraknąć klasycznego, „tafelkowatego” wydania czekolady – do wybory, do koloru, do smaku – dla każdego! Dla miłośników muffinek również mieliśmy małe co nieco – babeczki czekoladowe. Oczywiście w tak ważnym dniu nie zapominaliśmy o zdrowiu i witaminach, których największym źródłem są owoce, które również nasi Goście mogli skosztować. Przez cały czas otwarta była także nasza kawiarenka Sacrum et Profanum, w której wszystkich chętnych częstowaliśmy… czekoladą! W trakcie imprezy nie zabrakło konkursów z nagrodami… Czekoladowymi nagrodami! A najmniejsi mogli uczestniczyć w trakcie zabaw przygotowanych przez Społeczność ośrodka San Damiano.

Dzień Czekolady już na stałe wpisał się kalendarz chęcińskich Franciszkanów. Podobnie jak Chęcinada stał się naszą małą tradycją. Dzień, w którym po raz kolejny Bracia, Wolontariusze i Domostwo z radością i zaangażowaniem pracowali, by odwdzięczyć się Wam – naszym Przyjaciołom i Sympatykom.

Wszystkim, którzy pomagali przy organizacji i tym, którzy przybyli dziękujemy!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.